4 gode råd til at få styr på økonomien i 2018

2017 er slut, og vi er allerede godt i gang med 2018. Blandt manges nytårsforsæt er hvert år at opnå en bedre økonomi. Økonomiske problemer kan være en kæmpe stressfaktor, som for manges vedkommende resulterer i mange søvnløse nætter – for hvordan skal der dog blive råd til det hele? Og hvad med den opsparing der? Derfor foreslår vi, at 2018 bliver året, hvor du tager fat ved roden og tager styringen over din egen økonomi.

Vi har samlet 4 gode råd til, hvordan du tager styringen over din egen økonomi.

1. Undgå skattesmæk

Først og fremmest er det essentielt, at du tager styringen over din økonomi hvad angår indberetninger til SKAT. Sørg for at holde øje med din økonomi, så du altid indgiver korrekte oplysninger. På den måde kan du i sidste ende slippe for et skattesmæk. Selvom beløbet måske er det samme, er det for langt de fleste nemmere og mere overskueligt, at sprede betalingen ud over længere tid, og et skattesmæk kan resultere i inddragelse af familieferien, hvis det kommer uventet. Vær derfor ovenpå ved at have styr på alt fra årsopgørelser til kørselsfradrag.

Mange glemmer at indberette relevant kørsel, hvilket gør, at de mister mange penge, som de ellers kunne have fået kørselsfradrag for. For at kunne opnå befordringsfradrag skal du have over 24 kilometers kørsel dagligt. Det vil sige over 12 kilometer hver vej. Du kan få kørselsfradrag ved alle typer af lønnet arbejde, så det er værd at sætte sig ind i, om det også gælder dig.

Har du svært ved at overskue systemet, kan du eventuelt rådføre dig med et advokatfirma, der kan hjælpe dig godt i gang.

2. Læg et budget for 2018

Hvis du gerne vil tage styringen over din økonomi i 2018, er det essentielt, at du laver et budget. Hvis det er første gang, du skal lægge et budget, kan det godt komme til at tage lidt tid. Nogle vælger at lægge budgettet i samarbejde med deres bankrådgiver, mens andre føler sig mere trygge ved at gøre det selv. Der findes mange skemaer og planer på nettet, som du kan bruge som en guide til, når du skal lave dit budget. Her er hvad, du skal have styr på, for at kunne lægge et budget:

  • Din egen indtægt
  • Dine faste udgifter
  • Variable udgifter
  • Rammerne for dit variable forbrug (eks. en diversepost)

Derudover bør dit budget indeholde en post til opsparing.

3. Begræns dine impulskøb

Det lyder måske nemt at begrænse sine impulsive indkøb, men det er lettere sagt end gjort. For de flestes vedkommende sniger der sig altid noget i kurven, som ikke var på listen, eller man kommer måske til at købe en kaffe på vej på arbejde, hvis man er sent ude af døren – fælles for disse er, at det er køb, som man ikke i særlig høj grad er bevidst om. Derfor er en af måderne, hvorpå man kan begrænse sine impulsive indkøb, at forsøge at højne sin bevidsthed om, hvad det er, man egentlig bruger penge på.

Du kan starte med at tage en nedkølingsperiode, inden du svinger dankortet. Sæt en grænse for dig selv: eksempelvis 100, eller 300 kroner. Hvis du ser en must-have genstand, der overstiger dette beløb, skal du gå hjem og tænke over det eller tage et par dybe vejrtrækninger, inden du beslutter dig. Sig til dig selv, at du gerne må købe genstanden, hvis du om 24 timer stadig brænder for at svinge dankortet.

4. Afbetal din gæld – eller start en opsparing

Gæld giver dårlig samvittighed, og renter giver dårlig økonomi. Så tag tyren ved hornene, og kom af med den gæld. Gør derfor en dyd ud af, at få betalt til din gæld, så du hurtigere kan slippe helt af med den.

Som udgangspunkt skal du ikke begynde en opsparing, før du har betalt din gæld af – specielt den slags gæld, hvor renten er høj. Det kan være svært at komme i gang med en opsparing, men den er god at have til uforudsete udgifter, rejser med mere. Så start eventuelt bare med at smide 100 kr over på en opsparing, og hæv så beløbet efterhånden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *